Стартират летните занимания „Синьо лято“ в Общностен център „Компас“

8 юли  2024

Общностен център „Компас“ с удоволствие обявява началото на новата програма „Синьо лято“, насочена към деца на възраст от 9 до 14 години. Заниманията ще се провеждат от 15 юли до 30 август 2024 г., всеки делничен ден от 10:00 до 13:00 ч. в центъра.

Програмата включва разнообразни дейности като образователни занимания, шах, арт дейности, кино и литература, финансова грамотност и детско предприемачество, театрален клуб, занимания по безопасност и игри на открито. Участието е безплатно, а групите ще бъдат смесени, включващи български и украински деца.

За записване, попълнете формата на тази страница и очаквайте потвърждение по Viber. Очакваме ви!

Сдружение Енерджи обявява позиция за Административен асистент и Човешки ресурси

25 юни  2024

Ако си търсите не просто работа, а работа с кауза - в подкрепа на уязвими групи и бежанци във Варна, в сплотен и енергичен екип, с добро възнаграждение, изпратете ни:

1. Автобиография 

2. Мотивационно писмо – защо бихте искали да работите при нас

3. Референции/препоръки от предишни работодатели

4. Дипломи и сертификати за вашето образование, квалификация или преминати обучения относими към позицията, за която кандидатствате.

Документите може да изпращате на office@nrg-ngo.com в срок до 09 юли 2024 г. След тази дата избраните кандидати ще бъдат поканени на интервю.

Официално откриване на Общностен Център Компас във Варна

24 юни  2024

Днес отпразнувахме официалното откриване на Общностен Център Компас във Варна. Събитието събра партньори, местни институции и бежански и приемни общности, подчертавайки нашата отдаденост да посрещнем нуждите на бежанците в България и да насърчим тяхната самостоятелност.

Специални благодарности отправяме към г-жа Седа Кузуджу и UNHCR, както и към нашите партньори БЧК, Каритас и ФАР. Г-жа Кузуджу отбеляза: „Има все повече бежанци, които търсят убежище. Те пристигат тук със своите умения и таланти, с които искат да допринесат на местната общност и да помагат.“

Специални гости на събитието бяха изпълнителите от „хотелите“ „Железничар“ и „Магнолия“, както и невероятната 13-годишна Катерина, която изпълни песен за Варна.

Нека продължим да работим заедно, за да подкрепим тези, които имат нужда от нас!

Отбелязваме световния ден на бежанеца

20 юни  2024

На 20-ти юни светът отбелязва Световния ден на бежанеца – ден, в който изразяваме нашата съпричастност към милионите хора, принудени да напуснат домовете си поради конфликти и преследване. Тази година, Българската мрежа за закрила и включване "КОМПАС", създадена по инициатива на UNHCR Bulgaria (Върховния комисариат за бежанците на ООН), организира редица събития, за да насочи вниманието на обществото към важността на тази кауза.

Сдружение "ЕНЕРДЖИ" вече повече от две години активно подпомага деца и семейства от Украйна в тяхната интеграция. Днес, в Център "КОМПАС", се проведе събитие, наречено "Пътят на бежанеца", където колеги и приятели, представители на социални предприятия от областта, имаха възможността да се запознаят с историите на бежанците. Това събитие беше част от регулярните инициативи на Икономика с кауза Фокусна точка – Варна, създадена по проект „Развитие на социалната икономика“ по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ).

Участниците проявиха сериозен интерес към възможността да наемат украински бежанци в своите социални предприятия. В момента във Варна живеят над 10 000 украински бежанци, като голяма част от тях са жени с образование и в работоспособна възраст.

В деня на бежанеца в Център "КОМПАС" беше организирана и творческа работилница, в която украински деца и техните майки изразиха своите емоции и преживявания чрез изкуството. Чрез рисуване, те представиха своята идея за пътя си далеч от войната и родината, споделяйки как се чувстват в новата си реалност. Работилницата създаде топло и емоционално пространство, в което участниците можеха да споделят своята надежда и мечти за по-добро бъдеще.

Сърдечно благодарим на всички, които подкрепят нашата мисия и работят за интеграцията и включването на бежанците в нашето общество. Заедно можем да направим света по-добро място за всички.

Тържествено завършване на учебната 2023/2024 година в Център Интегрико

19 юни  2024

Сдружение "Енерджи" организира тържество за децата от занималнята на Център Интегрико по случай завършването на учебната 2023/2024 година. Всички възпитаници получиха грамоти за своите усилия и постижения.

Събитието включваше викторина с гатанки, преглед на образователно-развлекателен филм и творчески работилници за изработване на пъстри цветя, символ на „Градината на знанията“. Децата се забавляваха с песни и танци, създавайки празнична атмосфера.

Пожелахме на всички деца весела ваканция и ги насърчихме да продължат да четат и да се присъединяват към нашите летни занятия!

Световен ден за борба със сушата

17 юни  2024

На 17 юни отбелязваме Световния ден за борба със сушата и настъпването на пустините, честващ се от 1995 година по резолюция на ООН. Целта е да се привлече вниманието към спешната необходимост от спиране на процеса на опустиняване. Опустиняването засяга една пета от населението на света в над 100 държави.

Децата от център Интегрико се включиха в отбелязването на деня, като се запознаха с проблема и поляхата дърветата и цветята в знак на съпричастност към борбата срещу сушата. Нека заедно работим за опазването на нашата планета.

Стартира младежки клуб за бордови игри "КлубРуммикуб"

13 юни  2024

Днес в Общностен център "Компас" - Варна започна работа новият Младежки клуб за бордови игри "КлубРуммикуб". Тийнейджъри и младежи на възраст от 12 до 22 години се събраха, за да се насладят на разнообразни настолни игри, които стимулират логическото мислене, креативността и работата в екип. 

КОМПАС се утвърждава като предпочитано място с приятелска атмосфера и уютна среда, където младежите могат да създават нови приятелства и да се забавляват. Надяваме се тези нови запознанства да прераснат в дълготрайни приятелства.

Честит Международен ден на приятелството!

9 юни  2024

Днес честваме Международния ден на приятелството! Този специален ден ни напомня колко важни са приятелите в живота ни и колко ги обичаме. Независимо от житейските обстоятелства, винаги е подходящо време да се свържем с нашите приятели, да им кажем колко значат за нас и да споделим добри новини и приятни спомени.

В  "Интегрико" се стремим да създадем и укрепим приятелствата между децата, да им внушим чувството за принадлежност към общността. Вярваме, че приятелството е основен стълб на подкрепа и радост, който помага на децата да преодолеят всякакви житейски предизвикателства.

Нека днес бъде повод да се свържем с нашите приятели и да им покажем колко ги ценим! Приятелството е дар, който трябва да се пази и поддържа. Честит Международен ден на приятелството!

Световен ден на опазване на околната среда в Интегрико

5 юни  2024

Днес, 5 юни, честваме Световния ден на опазване на околната среда! В Интегрико тази важна дата беше отбелязана с образователна беседа за подготвителната група, насочена към повишаване на екологичното съзнание сред най-малките.


По време на беседата, децата научиха повече за значението на опазването на природата. Те активно участваха в дискусии, отговаряха на въпроси и споделяха как те и техните семейства допринасят за запазването на околната среда.

Една от най-забавните части на събитието беше оцветяването на рисунки, които отразяват техните представи за чиста и зелена планета. Творческите им произведения бяха изпълнени с цветове и въображение, показвайки искреното желание на децата за по-добър и екологичен свят.

Събития като това са изключително важни, защото вдъхновяват децата да се грижат за нашата планета всеки ден. Нека продължаваме да възпитаваме у тях любов към природата и стремеж към устойчиво бъдеще!

Честит 1 юни на всички деца!

1 юни  2024

Пожелаваме на нашите най-малки приятели да бъдат изпълнени с радост, усмивки и безгрижно детство!


Нека сърцата ви бъдат пълни с любов и щастие!

Нека мечтите ви се сбъдват и всеки ден да е ново приключение!

 Нека ние, възрастните, се учим повече от вас - от вашата искреност, въображение и чистота.

Честит празник, мили дечица!

Вие сте прекрасни!

Споделяме моменти от днешните забавления и весели игри, които включваха игра на въже, плетене на цветни гривни, дискотека със сапунени балончета, подаръци и изненади, лакомства и разбира се – детски смях и много усмивки!


Йога класове през юни - записването е отворено!

31 май 2024

Скъпи приятели, каним ви да се присъединете към нашите безплатни йога класове през юни! 

Всеки вторник от 18:00 часа в Общностен център „Компас“ се провежда рехабилитационна, възстановителна и релаксираща йога, подходяща за всички възрасти и здравословни състояния! 🌿

💻 Записването става чрез формуляра: https://forms.gle/kvBv94CW4G1NYiWQ6

Местата са ограничени, така че побързайте! 🙏

Вълшебният ефект на Трансформационната Йога е тук, благодарение на труда и уменията на йога-учителите Swami Vidyanand и Yogini Ma Prem Dihana от INTERNATIONAL SCHOOL OF TRANSFORMATIONAL YOGA - филиал на YOGA ALLIANCE INTERNATIONAL, New Delhi INDIA.

Каним ви на весел 1 юни! 

28 май 2024

Скъпи приятели, каним всички деца и техните родители да отпразнуваме заедно Международния ден на детето на 1 юни в Общностен Център КОМПАС, ул. Опълченска, 2, от 10:00 ч. до 12:00 ч.!

Очакват ви весели игри и забавления,  много изненади, музикална дискотека, мастер-клас "Весели гривни"

Гарантираме добро настроение за всички!

Празничните събития за Деня на детето са организирани от Асоциация "ЕНЕРДЖИ"

Очакваме ви! 

✨ Честит 24 май! 🌟

24 май 2024

Днес отбелязваме един от най-светлите празници в българския календар – Деня на българската просвета, култура и славянската писменост. Щастливи сме, че споделихме този специален ден с нашите приятели от детски център Интегрико – децата и родителите от Украйна. С радост и благодарност приемаме уважението, което отправят всички те към този любим български празник.

През изминалата седмицата децата от Интегрико научиха историята за създаването на българската азбука и заедно изработвахме красиви картинки на буквите. Беше вдъхновяващо да видим как малките ръчички с ентусиазъм творят и се учат на новото. 🤗

Днес всички заедно отбелязахме значимостта на просветата, културата и писмеността. Благодарим ви, че споделихте този специален ден с нас!

Честит празник! 🌟✨

Сдружение "Енерджи" обявява процедура за избор на рамков изпълнител за предоставяне на маркетинг, рекламни и печатни услуги

20 май 2024

Прогнозни видове работи:


За участие в процедурата е необходимо изпращане на оферта с представяне на единични цени по всяка позиция на имейл: office@nrg-ngo.com

Краен срок за получаване на оферти до 15 юни 2024 г

Безплатна психологическа подкрепа в Общностен център "Компас"

16 май 2024

Представяме ви Полина Осокина - нашият специалист по психологическа подкрепа.

Полина е магистър по психология и психотерапевт с гещалт-подход. Тя предлага безплатна помощ за украински бежанци и хора от уязвими групи. Ако ви е необходима консултация, Полина е на разположение всяка сряда и петък от 10:00 до 15:00 часа. 

Записване на час става през формуляра: https://forms.gle/3TigksGrg1L5zoEh8

Полина специализира в следните направления:

✅ Групова терапия

✅ Психиатрия

✅ Работа с разстройства на храненето

✅ Кризисни състояния (възрастови, професионални, емиграционни, отношения, родителство и други)

✉️ За повече информация, пишете на имейл адрес: center@nrg-ngo.com или заповядайте в Общностен център “Компас” във Варна на ул. Опълченска 2. 

Отбелязахме Националния ден на спорта

17 май 2024

Нашите ученици се включиха в различни забавни активности, които съчетават физическа активност и интелектуални предизвикателства. Обединихме баскетбол и игри за ума, за да покажем, че спортът може да бъде не само полезен, но и забавен! 

Специално занятие за "Вишиванка" в детски център "Интегрико"

16 май 2024

Днес в детски център "Интегрико" се проведе специално занятие, посветено на "Вишиванка" - традиционната украинска бродирана шевица. Поводът бе празникът на "Вишиванката", който бе отбелязан с радост и тържественост.

Всяко дете, с голямо вълнение и старание, участваше в творческия процес. Децата бродираха, рисуваха и създаваха красиви шевици върху картон, използвайки игла и конец. Тази дейност не само ги запозна с украинските традиции, но и значително подобри фината им моторика - умения, които са изключително важни в образователния процес.

По време на занятието децата слушаха химна на Украйна и научиха за значимостта и символиката на Вишиванката. Те придобиха ценни уроци по уважение и почит към символите на своята държава, обогатявайки своите знания и културно наследство.

Празникът на Вишиванката в "Интегрико" не само донесе радост и забавление на децата, но и им предостави възможността да се докоснат до част от украинската култура и традиции.

Среща "Как да подсилим и изградим добър имунитет" с д-р Лидия Маринова

15 май 2024

Имаме удоволствието да ви поканим на една изключително полезна среща с д-р Маринова, която ще ни научи как да подсилим и изградим добър имунитет. Във времена, когато всички се нуждаем от засилен имунитет, тази информация може да бъде ключът към по-здравословен живот.

🗓️ Кога? 20 май, от 18:00 ч.

📍 Къде? Общностен център Варна Компас

Събитието е безплатно и отворено за всички, които искат да научат повече за здравословния начин на живот. Изисква регистрация: https://forms.gle/YFuKE1CUeFvp93J76

Споделете и поканете приятели! 💪🍏

Международният ден на семейството отбелязан в Общностен Център Варна "Компас"

15 май 2024

На 15 май в Общностен Център Варна "Компас" отбелязахме Международния ден на семейството, обявен от ООН през 1993 г. Този ден е посветен на значението на семейството в обществото и подчертава неговата роля и ценност.

В чест на този специален ден, участниците създадоха тематично пано под надслов „Семейството е ценност“ и „Нашите домове“. Чрез тази инициатива, те изразиха своите чувства и мисли за значението на семейните връзки и подкрепата, която членовете на семейството предоставят един на друг.

Едно от ключовите послания на събитието бе важността на семейната подкрепа не само в моментите на нужда, но и в ежедневните радости и предизвикателства. Въпреки забързаното ежедневие, е важно да намираме време за близките си и за общите моменти, които затвърждават връзките ни и създават усещане за принадлежност и сигурност.

Сплотеността и хармонията във всяко семейство допринасят за общото благополучие и щастие в обществото. Участниците в събитието вярват, че усилията за изграждане и поддържане на тези връзки ще направят нашето общество по-устойчиво и по-щастливо.

Успешни пробни матури за четвъртокласниците

11 май 2024

С гордост споделяме, че успешно проведохме пробни матури за нашите четвъртокласници! Целта на тези проби беше да подготвим учениците по възможно най-добрия начин за предстоящото Национално външно оценяване. Пробните изпити по български език и литература и математика са част от нашата инициатива да осигурим на децата увереност и знания, които да им помогнат да се изправят срещу истинските предизвикателства.

Заедно с децата и техните родители, прегледахме и анализирахме резултатите и сме изключително щастливи да съобщим, че някои от учениците ни постигнаха впечатляващи резултати от над 92 точки! 🥇

Тези успехи са доказателство за старанието и усърдието както на учениците, така и на техните учители. Продължаваме усилено да работим за преодоляването на пропуски, допълването и преговора на учебния материал. Целта ни е всеки ученик да се чувства максимално подготвен за предстоящите изпити.

Официалното външно оценяване ще се проведе на 27 май по български език и литература и на 28 май по математика. Благодарим на всички учители и родители, които подкрепиха учениците в тази важна инициатива!

🍀 Пожелаваме успех на всички деца! Вярваме във вас и знаем, че ще се справите отлично!

Европейският дух оживя в творбите на малките художници от "Интегрико"

10 май 2024

Седмицата завърши с вълнуващо събитие, където децата от "Интегрико" отбелязаха Деня на Европа с творческо изкуство и много усмивки. На фона на вдъхновяващата "Ода на радостта" - химна на Европа, малките художници създадоха свои произведения, изразявайки своето разбиране за европейските ценности и дух.

Един от акцентите на събитието беше символичният транспарант, който децата украсиха с емблематичните жълти звезди на син фон - цветовете на Европейския съюз. Всяко дете допринесе със своя уникален творчески подход, отразявайки идеята за "Единство в многообразието". Творбите им бяха изпълнени с разнообразие и индивидуалност, символизиращи хармонията между различните култури и народи в Европа.

Денят на Европа - празник на мир и единство

Денят на Европа, честван на 9 май всяка година, е посветен на мира и единството на континента. На тази дата се отбелязва годишнината от историческата Декларация на Шуман от 1950 г., която предлага нова форма на политическо сътрудничество в Европа. Тази декларация се счита за основополагаща за създаването на Европейския съюз, обединяващ народите на континента в дух на мир и сътрудничество.

Творческата инициатива на децата от "Интегрико" е жив пример за това как идеалите на европейското единство и многообразие могат да бъдат предадени и осмислени от младото поколение. 

Отбелязахме Цветница с весела великденска работилница в Общностен център „Компас“ - Варна

26 април 2024

В духа на веселба и традиции, в петък, преди Цветница, Общностен център „Компас“ във Варна се превърна в място на събиране за украински бежанци и техните семейства. Проведена беше великденска работилница, където участниците се потопиха в български традиции, оцветявайки яйца и създавайки ръчно изработени украси.

Малки и големи споделиха усмивки, докато боядисваха яйца в ярки цветове и изработваха зайчета, пиленца и великденски картини. Тези творчески дейности дадоха възможност на участниците не само да се докоснат до българските обичаи, но и да споделят своите семейни традиции.

Денят завърши с редица весели игри на открито, включително търсене на шоколадови яйца, което добави още радост и вълнение сред децата.

Благодарим на всички участници за тяхното вълнение и енергия, които направиха този ден толкова специален.

Защитете своето дете и общността с безплатни ваксинации срещу морбили

23 април 2024

 Съгласно имунизационния календар на Република България, всеки родител може да извърши важната стъпка към защита на своето дете срещу морбили, паротит и рубеола с безплатната комбинирана ваксинация след навършване на 13 месечна възраст и реимунизация на 12 годишна възраст.

Морбилите са изключително заразно вирусно заболяване, което може да доведе до сериозни здравословни проблеми и дори смърт. Въпреки широкоразпространеното мнение, морбилите не са ограничени само до детска възраст и могат да засегнат индивиди от всяка възрастова група. Поради високата си заразност, всяко неваксинирано дете може да стане причина за разпространение на вируса.

Научете повече тук 

Профилактичната ваксинация не само предпазва самото дете, но и допринася за колективния имунитет, намалявайки риска от възникване на епидемии и защитавайки най-уязвимите членове на обществото ни – малките деца, възрастните хора и тези с имунодефицити.

Нашата държава осигурява и поддържа тази безценна защита на децата съвсем безплатно, улеснявайки родителите да направят информиран избор в името на здравето и благополучието. Помнете, че правилно информирането и обсъждането на всички въпроси с Вашия личен лекар е критично за вземането на най-доброто решение за Вашето дете.

Във времена, когато сме изправени пред различни здравни предизвикателства, бъдете пример за отговорно родителство – имунизирайте своето дете, за да изградите силен фундамент за здравословен живот.

Дирекция "Бюро по труда" в града организира "Туристическа трудова борса"

22 април 2024

На 24 април 2024 г., Дирекция "Бюро по труда"-Варна организира "Туристическа трудова борса", която ще се проведе в Юнашки салон на бул. "Христо Ботев" №1. Събитието започва в 10:30 часа и има за цел да предложи работни места, подходящи за украински бежанци, търсещи заетост в България.

Събитието е отворено за всички украински граждани в региона, които търсят възможности за работа в туристическата индустрия — сектор, който традиционно е силно развит в Черноморския град и предлага разнообразие от заетост през летния сезон. Участниците се насърчават да донесат копия от своите автобиографии и да бъдат готови за интервюта с потенциални работодатели.

Организаторите на трудовата борса също така подчертават, че събитието ще предложи на украинските бежанци възможност не само да намерят работа, но и да се запознаят с други членове на своята общност и да установят професионални контакти, което може значително да улесни тяхната социална и професионална интеграция в страната.

Срещата обещава да бъде ключова стъпка в подпомагането на украинците в България и подчертава ангажимента на Варна към създаването на инклузивна и подкрепяща среда за всички свои жители.

Социално предприятие „Енерджи“ внася магия и щастие във Фестивала „Здравей, Здраве“ във Варна

20 април 2024

Социално предприятие „Енерджи“, известно със своя иновативен подход към подпомагане на обществото, тази година ще участва във Фестивала на Здравето „Здравей, Здраве“, който се провежда на 20 и 21 април 2024 година във Варна. Под мотото „Великденска рецепта за щастие“, предприятието обещава да внесе свежа доза надежда и любов в предпразничните дни.

На своя щанд в хотел „Черно море“, „Енерджи“  предлага на посетителите уникална смес от аромати и емоции, олицетворяващи добротата и обществената ангажираност. Инициативата се провежда с подкрепата на Регионалния център за развитие на социалната икономика в Североизточна България и е финансирана от Министерството на труда и социалната политика.

Това е първата година, в която социалните предприятия във Варна активно се включват във фестивала, което подчертава растящата роля на социалното предприемачество в региона. Събитието предоставя платформа за разменяне на идеи и опит между различни организации, насърчавайки здравословния начин на живот и социалната ангажираност.

В рамките на двудневния фестивал, посетителите ще могат не само да се насладят на продуктите и услугите предлагани от „Енерджи“, но и да участват в различни образователни семинари и активности, които целят да подобрят тяхното физическо и психическо благополучие.

 Отбелязване на Световния ден на здравето: Вдъхновяващ ден с децата от Интегрико

7 април 2024

Всяка година Световният ден на здравето събира хора от цял свят с една обща цел – да насърчи здравословния начин на живот. Тази година имахме удоволствието да отбележим този специален ден с един особено вдъхновяващ и забавен събитие заедно с децата от център Интегрико.

Събитието започна с интерактивен разговор, в който децата активно участваха, за да разкажат какво значи за тях здравословен живот. Те подчертаха значението на двигателната активност, доброто настроение, правилните хигиенни навици и полезната храна.

Една от най-забавните и образователни части на деня беше дейността с изрязването и залепването на картинки на полезна и вредна храна. Децата бяха разделени на малки групи, където те изрязваха снимки и ги залепяха - полезните на символична чиния, а вредните на образа на кош за боклук. Това беше практичен и забавен начин да научат за важността на храненето.

След това, на детската площадка се проведе серия от игри с топка, което демонстрираше значението на физическата активност. Възпитателите и децата играха заедно, радвайки се на свежия въздух и слънцето.

Завършекът на събитието беше посветен на изслушването на произведение за здравето, прочетено от един от възпитателите. 

Денят премина в атмосфера на забавление, учене и вдъхновение. Събитието не само предостави на децата възможност да научат и практикуват здравословни навици, но и подчерта важността на тези принципи в живота на всеки от нас. В Интегрико вярваме, че образованието за здравословния начин на живот трябва да започне от ранна детска възраст и се гордеем, че можем да бъдем част от този процес.

Отбелязваме 2 април - Международния ден на детската книга

2 април 2024

Във вълнуващия свят на детските книги, малките приказни герои оживяват, пренасяйки ни в магически светове. Тази година, Център Интегрико взе инициативата да превърне целия месец април в трибуна за популяризиране на детското четене, отбелязвайки по този начин Международния ден на детската книга на 2 април, денят рожден на знаменития датски писател Ханс Кристиан Андерсен.

Събитието започна със събиране на децата от подготвителната група, които с радост донесоха своите любими книги в Център Интегрико. Пространството се превърна в център на въображението, където всеки малък читател сподели за своите герои и тяхната неповторима история. Това не бе просто разказване, а начин да се преоткрие магията на четенето.

В знак на признание към Андерсен и неговото наследство, децата се потопиха в изучаването на неговите вдъхновяващи творби. Беше организирано и специално прожектиране на анимационния филм "Грозното патенце", докосващо въображението и сърцата на малките зрители.

Един от най-запомнящите се моменти бе креативната работилница, в която децата сътвориха свои рисунки и разделители за книги. 

През целия месец април Център Интегрико ще продължи своята мисия да насърчава любовта към книгите и четенето. Очакват ни дни, изпълнени с нови приключения, разкази и вдъхновяващи моменти, затвърждаващи значението на книгите в развитието на детето.

Проект "Зелена градина" в действие

1 април 2024С настъпването на пролетта, когато природата се събужда в пълния блясък на своите цветове и аромати, деца, родители и учители от Център Интегрико поставиха началото нашия проект "Зелената градина". 🌱

Във всеки етап от подготовката и засаждането, децата бяха активно ангажирани, като така имаха възможността да научат за природата, сътрудничеството и значението на грижата за околната среда. 🌷💐

Освен като пространство за градинарство и обучение, Общностен Център Варна служи и като място за подкрепа и консултации за бежанци. Центърът предлага не само практическа помощ, но и възможности за нови знания, приятелства и изживяване на положителни емоции. 

С проекта "Зелената градина", Център Интегрико и Общностен Център Варна искат да подчертаят важността на общностното участие и взаимопомощ. В тази магическа пролетна атмосфера, центърът се превръща в място за срещи, размяна на идеи и културно обогатяване.

Очаквайте скоро обявяването на месечната програма на Общностния Център, която обещава да бъде изпълнена с разнообразни дейности, събития и форми на подкрепа за общността.

Научете повече за дейностите на Общностен Център Варна. 

Пробни матури за ученици от 4. Клас: Отворена регистрация за изпити по български език и математика

27 март 2024

Тези пробни изпити са проектирани да отговарят на стандартите и изискванията на държавните оценявания, като в същото време предоставят на учениците ценен опит и увереност преди официалните изпити.


В отговор на нуждата от качествена подготовка за Националното външно оценяване, Асоциация "Енерджи" обявява график за пробни матури за ученици от 4. клас по български език и литература и математика. Тези пробни изпити предлагат на учениците възможността да изпитат истинския формат на изпитите и да усъвършенстват своите знания и умения.

Дата на пробната матура по български език и литература: 20 април /събота/

Дата на пробната матура по математика: 27 април /събота/

Място на провеждане: Зала на Асоциация Енерджи


Защо да участвате?

Участието в пробните матури е изключително важно за учениците, тъй като то им предоставя реална представа за формата и видовете задачи, които могат да очакват. Това не само подпомага учениците в тяхната академична подготовка, но и помага да намалят стреса и напрежението свързани с изпитите.

Регистрация

Регистрацията за пробните матури е може да бъде направена чрез попълване на формуляр - ТУК.

 Родителите могат да изберат дали детето им да се яви на един или и на двата изпита.

21-ви март - Международен ден на хората със синдром на Даун! 

21 март 2024

В Сдружение Енерджи вярваме, че всеки ден трябва да отразява цветовете на разнообразието и красотата. Днес, с шарени чорапки на краката, заедно с децата от Център Интегрико отбелязваме този ден, показвайки нашата подкрепа и разбиране към всички хора със синдром на Даун.

Нека направим всеки ден специален чрез толерантност, разбиране и приемане. Всеки един от нас има ролята да помага и вдъхновява хората със специални потребности да намерят своето място в обществото.

Обуваме шарените чорапи и отваряме сърцата си, защото заедно правим света по-шарен и красив! 💖

Успехът на кампанията на ЕНЕРДЖИ в подкрепа на Ганна и Росен

14 март 2024

Искаме да изразим нашата безкрайна благодарност към всички, които се включиха и подкрепиха Ганна и Росен. Вие дарихте надежда и вдъхновение!

Сдружение ЕНЕРДЖИ, превърна първия рожден ден на Център Интегрико, на 11 ноември 2023 г., в повод за стартиране на поредица от благотворителни дейности. Тези инициативи, родени от сърцето и подкрепени от общността, успяха да съберат 1200 лв. в помощ на две изключителни деца – Ганна и Росен.

Ганна, 17-годишно момиче от Арциз, Украйна, е ученичка във Варненската морска гимназия "Свети Николай Чудотворец". Тя се справя с нервно-психическо разстройство, лявостранна пареза и скорошно диагностицирана епилепсия. Благодарение на събраните средства, Ганна ще има възможността да продължи своите терапии, включително физиотерапия и водна рехабилитация, които са от съществено значение за нейното възстановяване и благосъстояние.

Росен от Варна е само на 8 години, живее със синдром на Даун и частична пареза. След наскоро извършена операция, той има реален шанс за пълно възстановяване на своите двигателни способности, което прави необходимостта от рехабилитация още по-наложителна.

Инициативата искрено благодари на всеки, който допринесе за тази кауза.

Всеки принос, малък или голям, има огромно значение в стремежа към подобряване на качеството на живот и даване на надежда.

За повече информация и начини за подкрепа, посетете страницата "ПОДКРЕПИ"

"ТЯ" - Отблясъците на силата и устойчивостта: Историята на Валентина Георгиевна

13 март 2024

"ТЯ" не е просто история от миналото, а живо свидетелство за устойчивостта, която притежават жените във всички времена и места. Няколко дни след 8 март, нека отново отдадем почит на тези, които са формирали и продължават да формират нашето общество с тяхната неизмерима сила и дух.

Валентина Георгиевна е родена преди 91 години, в периода преди избухването на Втората световна война. Докато светът се превръщаше в поле за конфликти и разрушения, тя е само на 10 години, усещайки тежестта на войната чрез шокиращи образи на насилие и страдание. Свидетел е на обесени мъже на улицата - изображение, което остава в паметта й завинаги.

През годините на окупация и борба за оцеляване, Валентина Георгиевна разкрива своята смелост и решимост да продължи напред. Нейната история е пътуване през десетилетията, пресичащо исторически периоди и лични изпитания, докато съхранява в себе си надеждата и вярата в по-добро утре.

Днес, намирайки се във Варна, тя е бежанец на 91 години, избягала от конфликтите в Украйна. Нейният живот е символ на изключителната сила и воля за преодоляване на трудностите, които съдбата й поднася.

Сдружение "Енерджи" обявява процедура за избор на фирма за извършване на обследване и рехабилитация на вградено осветление за нуждите на Общностен център Варна

13 март 2024

Моля, заявете желание за организиране на оглед на тел. 0876 15 10 20 - Невяна Филева. За

участие в процедурата е необходимо изпращане на оферта на имейл: office@nrg-ngo.com

Краен срок за получаване на оферти до 20 март 2024 г.

Сдружение "Енерджи" обявява процедура за избор на фирма за изработка, доставка и монтаж на дървени плоскости за нуждите на Общностен център Варна

11 март 2024

Прогнозни количества:


Моля, заявете желание за организиране на оглед и размери на тел. 0876 15 10 20 - Невяна Филева. За участие в процедурата е необходимо изпращане на оферта на имейл: office@nrg-ngo.com

Краен срок за получаване на оферти до 18 март 2024 г.

Сдружение "Енерджи" обявява процедура за избор на фирма за изработка, доставка и монтаж на рампи за нуждите на Общностен център Варна

7 март 2024

Прогнозни количества:


Моля, заявете желание за организиране на оглед и размери на тел. 0876 15 10 20 - Невяна Филева. За участие в процедурата е необходимо изпращане на оферта на имейл: office@nrg-ngo.com

Краен срок за получаване на оферти до 15 март 2024 г.

Сдружение "Енерджи" обявява процедура за избор на фирма за транспорт и монтаж на обзавеждане и оборудване на помещения за нуждите на Общностен център Варна

5 март 2024

Прогнозни количества:

За участие в процедурата е необходимо да изпратите оферта на имейл: office@nrg-ngo.com

Краен срок за получаване на оферти до 8 март 2024 г.

Център Интегрико посреща Баба Марта с песни, танци и веселие!

1 март 2024

Център Интегрико отново събра деца и родители от Украйна по повод един от най-вълнуващите и любими български празници - този на Баба Марта.

В светла и оживена атмосфера всички гости отпразнуваха тази стара и любима българска традиция.

Празничният ден беше изпълнен с разнообразни забавления, включително танци, музика и песни, които заредиха всички с положителна енергия. Всички размениха традиционните за празника мартеници, символ на здраве, щастие и късмет. Носенето на мартеници не само създава връзка с нашите предци и техните вярвания, но и обединява хората в една обща цел - да пожелаят здраве и щастие на тези, които обичат.

Щастливи сме, че деца и родители от Украйна бяха част от една от най-хубавите български традиции, пълна с магия и очаквания!

Сдружение "Енерджи" обявява процедура за избор на фирма за ремонт и рехабилитация на оборудване за видеонаблюдение на помещения за нуждите на Общностен център Варна

29 февруари 2024

Прогнозни количества:

За участие в процедурата е необходимо да изпратите оферта на имейл: office@nrg-ngo.com

Краен срок за получаване на оферти до 13 март 2024 г.

Сдружение "Енерджи" обявява процедура за избор на фирма за обзавеждане и оборудване на помещения за нуждите на Общностен център Варна

28 февруари 2024

Прогнозни количества:

За участие в процедурата е необходимо изготвяне на техническо и финансово предложение на имейл: office@nrg-ngo.com

Краен срок за получаване на оферти до 05 март 2024 г.Изследване на емоции чрез арт терапии за семейства, проведени в Център Интегрико през февруари.

27 февруари 2024

През месец февруари в Център Интегрико се проведоха разнообразни арт терапевтични сесии, насочени към изследване на емоции и връзки чрез различни творчески методи. 

Арт терапията, като симбиоза между психотерапия и изкуство, предоставя възможност за изразяване и изследване на вътрешния свят на участниците, като им помага да подобрят самочувствието си, да се справят със стреса и да развият по-здрави междуличностни връзки.

Една от ключовите техники, приложени през февруари, беше арт терапията чрез изработване на маски. Работата с маски има за цел да осигури пространство за изразяване на сложни емоции и вътрешни конфликти както за децата, така и за техните родители. Маските, които се създават, често разкриват скрити чувства и мисли, като така се създава възможност за трансформация и изцеление. Последвалите разкази за историята на всяка маска допълнително подчертаха значението на този процес за изразяване на индивидуални и семейни нюанси.

Другата значима арт терапевтична дейност беше сесията "Лакомства един за друг", където участниците се ангажираха със създаване на сладкиши от пластилин. Тази техника не само позволява на участниците да изразят себе си спонтанно, но и създава атмосфера на положително взаимодействие между децата и техните родители. Процесът на създаване на лакомства стимулира общуването и споделянето на положителни мисли и емоции между участниците. Това също така предоставя възможност за родителите да видят себе си през очите на техните деца и обратно, което подобрява връзката и разбирателството между тях.

В общия смисъл, арт терапията се оказа важен инструмент за изграждане на емоционална свързаност в семейството и за подпомагане на индивидуалния психологически растеж. Всички участници изразиха удовлетворението си от процеса и резултатите, които постигнаха, което потвърждава ефективността на арт терапията като инструмент за личностно развитие и хармония в семейния контекст.

Сдружение "Енерджи" обявява процедура за избор на изпълнител за ремонт на помещения за нуждите на Общностен център Варна

19 февруари 2024

Прогнозни видове работи:

Моля, заявете желание за организиране на оглед на помещенията на тел. 0876 15 10 20 - Невяна Филева.

За участие в процедурата след проведения оглед е необходимо изготвяне на техническо и финансово предложение на имейл: office@nrg-ngo.com

Краен срок за провеждане на огледи до 27 февруари 2024 г.


Среща с лидери и организации за подкрепа на бежанците във Варна, организирана от UNHCR Bulgaria

11 февруари 2024

По покана на Върховният комисариат за бежанците на ООН (ВКБООН) - UNHCR Bulgaria, в център ИНТЕГРИКО се проведе среща с лидери и представители на формални и неформални организации в помощ на бежанците във Варна.

На срещата представителите на ВКБООН - Nicolas Rodriguez Serna и Hannah Waisman Motta Da Silva, запознаха участниците с отворената Покана за представяне на предложения от обществени организации за 2024 г. и отговориха на много въпроси свързани с подаването на предложения.

От името на ВКБООН благодарим на всички участници - лидери на неформалните организации и на представителите на:

Foundation for Access to Rights FAR  Фондация за достъп до права ФАР

Фондация "Докова и Доков за бъдеще"/ "Dokova & Dokov For Future" Foundation

«Ми Разом» - Ukraine Community

Украински Дом Варна - Українська діаспора Болгарії "Український Дім"

Повече информация за поканата може да намерите на: https://www.unhcr.org/…/16979-call-for-proposals-from…

Всички допълнителни въпроси, можете да изпратите на имейл bulsoprg@unhcr.org

Среща на зам.-кметът на Община Варна Снежана Апостолова с UNHCR и НПО-та за подкрепа на бежанците

8 февруари 2024

Сдружение Енерджи взе участие в среща на заместник-кметът на Община Варна Снежана Апостолова с представители на Върховния комисариат на ООН за бежанците в България /UNHCR Bulgaria/ и неправителствени организации от морския град, които работят по проекти за подкрепа и интегриране на бежанците и насърчаване на социалното им сближаване в общността.  

Бяха представени  петте основни приоритети в сектора, а именно - закрила на децата, образование, социално и икономическо включване, ментално здраве и психологическа подкрепа, както и базови нужди. На срещата бе представен RRP /Refugee response plan/ и платформа за отчет на дейностите на неправителствените организации, както и обучение за начина, по който се отчитат проектите.  

Припомняме, че Община Варна подписа Меморандум за разбирателство и сътрудничество с Върховния комисариат на ООН за бежанците в България през юли 2023 г. ВКБООН е специализиран орган на Организацията на обединените нации, създаден с Резолюция 319 (IV) на Общото събрание на ООН от 3 декември 1949 г. ВКБООН ръководи и координира дейностите за закрила и подкрепа на бежанците по света.

Международният ден на образованието - празник на знанието в ИНТЕГРИКО

24 януари 2024

На 24 януари отбелязваме Международния ден на образованието, утвърден от Общото събрание на Организацията на обединените нации (ООН) през 2019 година. 

Този ден е посветен на подчертаване на важността на образованието като средство за развитие и напредък на човечеството. В резолюцията, приета на 3 декември 2018 година, се подчертава необходимостта от достъп до качествено образование за всички хора по света, независимо от техния социален, икономически или културен статус.

В този ден, ние също така искаме да споделим историята на Център ИНТЕГРИКО, който усърдно работи за осигуряване на социална интеграция и личностна реализация на лица от уязвими групи, включително украински деца. В нашия център, над 60 деца-ученици, посещаващи български училища, получават необходимата подкрепа за изпълнение на домашните си задания, в съответствие с учебните програми. Освен това, 20 деца се подготвят за влизане в български детски градини, като придобиват необходимите умения по български език, математика и различни развиващи предмети.

Център ИНТЕГРИКО не само предоставя академична подкрепа, но и организира разнообразни образователни дейности, които помагат на децата и учениците да разширят и укрепят своите знания и умения. Образованието се счита за ключ към бъдещето, и Център ИНТЕГРИКО работи усърдно, за да направи тази важна възможност достъпна за всички, независимо от техния произход и стартови условия. В този ден, нека си припомним важността на образованието и нека продължим да работим за по-добро бъдеще за всички. 

От Scratch до Python: Започва новият курс на Сдружение ЕНЕРДЖИ за млади програмисти

18 януари 2024

Сдружение ЕНЕРДЖИ организира седмични занимания, наречени "Първи стъпки в програмирането", предназначени за български и украински деца до 10 годишна възраст. Този курс има за цел да вдъхнови и развие интереса на децата към света на програмирането и технологиите.

Заниманията са подходящи за деца на възраст от 7 до 10 години, които имат желание да научат основите на програмирането. Програмата на курса включва обучение от нулата с използване на платформата Scratch, която е идеална за начинаещи и деца. Освен това, учениците ще имат възможност да се запознаят с един от най-популярните езици за програмиране в света - Python.

Заниманията се провеждат през уикендите в Център ИНТЕГРИКО, разположен в град Варна на улица Ген. Колев 92. Групата е ограничена до 10 деца, за да се осигури качествено внимание и наставничество. В случай на необходимост, групата може да се събира и онлайн.

Преподавателите на курса използват български или английски език, в зависимост от предпочитанията на групата. За регистрация и записване, родителите или настойниците могат да попълнят формуляра на следния линк: https://forms.gle/gqVAauC5qTg4JX8X7

Не изпускайте тази уникална възможност да позволите на децата си да направят първите си стъпки във вълнуващия свят на програмирането! Този курс предоставя възможност за развитие и забавление, вдъхновяващ младите ученици да изследват нови хоризонти и да развиват своите технически умения. 

JA Bulgaria и Център ИНТЕГРИКО: UPLIFTER за по-добро бъдеще

5 януари 2024

Нашият ангажимент към отговорността и партньорството с Junior Achievement Bulgaria не само ни вдъхновява, но и насърчава да бъдем иновативни и да предоставяме най-доброто от себе си. Днес искаме да споделим с вас какво означава да бъдете "UPLIFTER" - личност или организация, които не само повдигат духа на хората, но и помагат им да живеят по-добре, насърчавайки щастието и подобрявайки социалните условия, в които живеят.

Искрено благодарим на нашите ценни колеги от Junior Achievement Bulgaria за признанието "UPLIFTER". Това признание е за целия екип на център ИНТЕГРИКО и за нашия съвместен ангажимент да продължим да работим усърдно за по-добро бъдеще и за подобрение на живота на хората около нас.

ЕНЕРДЖИ обявява свободни позиции за работа!

2 януари 2024

ЕНЕРДЖИ обявява търсене на помещение под наем за нуждите на Community Center Varna за бежанци  

2 януари 2024

Параметри на помещението:

Предложения може да изпращате на office@nrg-ngo.com в срок до 22 януари 2024 г., като те трябва да съдържат:

1.       Техническо предложение – описание, снимки и чертеж на предлаганото помещение.

2.       Финансово предложение – предлагана месечна наемна цена за едногодишен период.

След тази дата избраните кандидати ще бъдат поканени на договаряне.

ЕНЕРДЖИ обявява търсене на рамкови доставчици на стоки и услуги

2 януари 2024

Заявление за интерес може да изпращате на office@nrg-ngo.com в срок до 20 януари 2024 г. След тази дата избраните кандидати ще бъдат поканени да представят конкретни оферти за договаряне на единични цени по сключване на рамкови споразумения по следните категории:

2023 година беше динамична и вдъхновяваща - вижте как премина тя за нас и децата в ИНТЕГРИКО.


Надникнете в архива с новини от 2022 - годината, в която създадохме "Енерджи".